Agility Training

Wat is Agility ?

Agility is een zich snel doorontwikkelende tak van hondensport welke je samen met je hond beoefent en waaraan beiden veel plezier beleven. Je kunt er voor kiezen dat recreatief te doen maar ook in een van de wedstrijd competities.

Een agility parcours leg je samen met je hond af en dat met een zo snel mogelijke tijd en daarbij geen of zo min mogelijk fouten te maken. Een parcours bevat o.m. de volgende hindernissen: hoogtesprongen, muur, tunnels, schutting, band, wip en slalom.

Kan mijn hond agility doen ?

Er zijn een aantal rassen die excelleren in deze sport. Border Collies, Belgische Herders, Shelties, Aussies en Jack Russel/Parsson Terriers zijn enkele rassen welke de wedstrijden domineren. Echter, met alle honden kan succesvol agility worden gedaan mits ze voldoen aan de volgende criteria:

  • De hond moet in goede gezondheid verkeren en mag niet te zwaar zijn. Er kan geen agility worden gedaan met honden met fysieke problemen zoals heup- of elleboog dysplasie, terugkerende kreupelheid of andere fysieke problemen. Vanuit het oogpunt van gewicht moet je hond een "lean, mean jumpin' machine" worden ..... extra vetlagen hinderen de hond in zijn mogelijkheden en belasten de spieren, botten en gewrichten onevenredig zwaar. Agility is een fysiek belastende sport voor je hond welke daarom in goede conditie moet zijn.
  • Een gezond temperament en een goede basis gehoorzaamheid zijn vereisten voor een agility hond. Aggressieve honden worden niet toegelaten tot de agility training van Agility For Fun. Andersom is agility training juist weer goed voor terughoudende of timide honden, het geeft hun zelfvertrouwen een boost als ze leren omgaan met nieuwe sitaties welke ze ook leuk gaan vinden.
  • Een aantal rassen is door hun bouw minder geschikt voor behendigheid. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om met een grote zware hond of een kort benige hond met een lange rug te gaan springen.
  • Het is bij Agility For Fun ook mogelijk pre-agility training te volgen met honden jonger dan 1 jaar, hierop zal de training aangepast zijn.
  • De maximum leeftijd waarop nog gestart kan worden ligt rond het 7e levensjaar, echter hier zou Hoopers een alternatief zijn welke sport langer kan worden beoefend met de oudere hond.

Wanneer kan ik beginnen ?

Je kunt bij Agility For Fun tussentijds instromen dus altijd direct beginnen. Inschrijven kan via de website (privetraining euro 142,50 - 10 + 3 extra lessen, per kwartaal).
Beginners kunnen voor de eerste cursus uitsluitend voor Prive Training inschrijven, na de eerste cursus kan dan desgewenst voor een groep gekozen worden.
De minimumleeftijd van de geleider is 17 jaar.
Als je dit nog niet tevoren hebt afgestemd ontvang je na je inschrijving bericht over het exacte trainings-tijdstip.
In principe train je wekelijks op hetzelfde tijdstip, echter het is afhankelijk van bijzondere omstandigheden of een groot aantal afmeldingen incidenteel mogelijk dat je op een ander tijdstip traint. Wij adviseren daarom om op de trainingsmiddag of avond geen andere vaste afspraken te maken.
Heb je twijfel of je hond geschikt is of andere vragen neem dan eerst contact met ons op alvorens in te schrijven